Sportprijzen: Wat voor sport is Taekwondo nou eigenlijk?

Sportprijzen: Wat is Taekwondo?

Taekwondo is in de jaren 1940 en 1950 ontwikkeld door verschillende Koreaanse martial kunstenaars. De nadruk op deze vechtsport ligt vooral op de trapbeweging. Ook wel de Koreaanse krijgskunst genoemd. Het is een mix van verschillende vechtstijlen die bij elkaar zijn gevoegd. Daaruit is toen taekwondo ontstaan. Maar als men taekwondo hoort, denkt men niet aan de kunst achter de sport maar aan het vechten zelf. Daarbij horen natuurlijk sportprijzen zoals de rozet. Dat is natuurlijk aan de ene kant wel logisch, totdat je zelf de sport een tijdje beoefent. Dan merk je al snel dat het meer is dan alleen vechten. Het gaat er hierbij ook vooral om, hoe je bepaalde trappen uitvoert. Maar het allerbelangrijkste is vooral, dat je deze trappen nooit in het dagelijks leven op iemand mag gaan toepassen.

Rozet: Wedstrijden taekwondo

International Taekwon-Do Federation (ITF) is de belangrijkste organisatie voor Taekwondo. Hier mag je namelijk al vanaf kleins af aan meedoen aan wedstrijden. Wat is er nou leuker dan een rozet of andere sportprijzen winnen als je nog zo jong bent. Bij andere organisaties kan dit namelijk niet. Hier moet je eerst aan bepaalde eisen voldoen, zoals het behalen van verschillende banden, voordat je aan wedstrijden mag deelnemen. Pas daarna kan je sportprijzen of een rozet winnen. Dit bederft natuurlijk het plezier onder de jongeren. Daarom is de ITF natuurlijk niet voor niets uitgegroeid tot de belangrijkste organisatie voor Taekwondo.

Sportprijzen: Prijzen in de wacht slepen

Als je toch aan zo’n wedstrijd mee gaat doen, dan wil je natuurlijk ook wat winnen. Want je doet het natuurlijk niet voor niets. En met winnen bedoel ik WINNEN en niet bijvoorbeeld je eigen wandbord maken.  Dat zou natuurlijk niet leuk zijn. Je wil je eigen rozet of andere sportprijzen hebben, zodat je kan zeggen: “zooo hier heb ik hard voor moeten vechten” Of “wat was dit een leuke wedstrijd” zodat je waarde aan je beeldje/prijs hecht.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *